Chevy Equinox EV Forum banner

Pierwsze holowanie z EqEV

2.2K views 11 replies 6 participants last post by  Kato659  
#1 ·
W końcu coś podłączyłem do samochodu. Odebrałem kosiarkę zero-turn i przetransportowałem ją do domu na pożyczonej przyczepie.

Przy tak lekkim ładunku prowadzenie było niezmienione, jak się spodziewałem.

Czego się nie spodziewałem, to jak mały wpływ na zasięg. Bez przyczepy, podczas jazdy 60 km przy 100 km/h i na oponach zimowych, mógłbym zużyć 15-20% baterii, w zależności od wiatru i tego, czy mam włączone ogrzewanie. Z przyczepą, z tempomatem ustawionym na 100 km/h i na tych samych oponach zimowych, zużyłem... 20% (niestety nie mam żadnych danych dotyczących wydajności, ponieważ od razu zabrałem się za rozładunek kosiarki. Byłoby miło, gdyby te informacje nie znikały po otwarciu drzwi, GM).

Przyczepa jest węższa niż samochód, więc przypuszczam, że znajduje się w strumieniu powietrza za samochodem.

Jeszcze nie zwróciłem przyczepy i zaktualizuję informacje o tym, co się stanie. Może po prostu miałem szczęście z wiatrem.
Image
Image

#2 · (Edited)
Przyczepy mogą wpływać na zasięg, dodając opór, w zależności od kształtu przyczepy. Waga przyczepy ma z tym niewiele wspólnego. Najgorszym aspektem przyczepy, którą Pan/Pani pokazał/a, jest pionowa tylna rampa/klapa. Powodują one duży opór. Nawet rampy/klapy z siatką stalową są okropnymi żaglami wiatrowymi, gdy są ustawione pionowo.

#4 ·
Przyczepy mogą wpływać na zasięg, dodając opór powietrza, w zależności od kształtu przyczepy. Waga przyczepy ma z tym niewiele wspólnego, zwłaszcza w przypadku EV z hamowaniem regeneracyjnym. Myślę, że najgorszym aspektem przyczepy, którą pan/pani pokazał/a, jest pionowa tylna rampa/tylna klapa. Powodują one duży opór. Nawet rampy/tylne klapy ze stalową siatką są okropnymi żaglami wiatrowymi, gdy są ustawione pionowo.

Dziękuję za zamieszczenie informacji o swoich doświadczeniach z holowaniem. Cieszę się, że wszystko dobrze działało. Być może nie zatrzymam mojego Equinox EV na długo, ale jeśli tak się stanie, mogę ostatecznie zainstalować hak do małej przyczepy. Moje dwie główne przyczepy, łódź i cargo/kamper, są zbyt duże dla EqEV, aby je holować.

Cieszę się, że kosiarka jest elektryczna.
Zdecydowanie spodziewałem się, że tylna rampa złapie każdy kawałek powietrza i spodziewałem się znacznie gorszego wyniku.

Co do kosiarki, jestem ostrożnie optymistyczny. Czas pokaże, ale pierwsze wrażenia są dobre.

#5 ·
Byłoby miło, gdyby te informacje nie znikały po otwarciu drzwi, GM
Mówisz pewnie o liczniku przebiegu bieżącej podróży - resetuje się on za każdym razem, gdy wyłączasz/włączasz zasilanie.

Istnieją dwa inne liczniki przebiegu, oba resetowalne (Dotknij Home - Status pojazdu - Podróż. Dotknij Trip 1 lub Trip 2, a powinny pojawić się przyciski resetowania każdego z nich, gdy chcesz zarejestrować nową podróż)

#6 ·
60 km to niewiele, jeśli chodzi o wielkość próby.

jestem pewien, że miało to niezerowy wpływ, ale trudno powiedzieć, jak duży.

a większość przyczepy znajduje się w cieniu aerodynamicznym samochodu, więc ta tylna klapa prawdopodobnie nie karze cię zbytnio (w porównaniu do reszty kanciastej i nieaerodynamicznej przyczepy).

#7 · (Edited)
Zakończyłem holowanie i zwróciłem przyczepę. Trasa 1 to było całe holowanie małej przyczepy. Trasa 2 nie została zresetowana od czasu zakupu (dzięki Fred_Savage za wskazówkę). Pamiętaj, że właśnie wychodzę z 5-miesięcznej kanadyjskiej preriowej zimy, a moja codzienna jazda odbywa się głównie z prędkością 110 km/h.

W przypadku tej konkretnej przyczepy wydaje się, że spadek wydajności jest w przybliżeniu taki sam jak podczas jazdy zimą. Z wyjątkiem 50-kilometrowego odcinka, na którym utrzymywałem prędkość 110 km/h. Było znacznie gorzej (bliżej 3,1 lub 3,2 km/kWh), czego można było oczekiwać.

Dla tych, którzy nie czytają niewyraźnie, Trasa 1: 231 km, 3,6 km/kWh. Całkowity przebieg: 17 545 km, 3,7 km/kWh.

Image

Odkryłem również, że mój hak holowniczy grzechotał w gnieździe. Gniazdo jest płytsze niż w ciężarówce, co powoduje grzechotanie w górę i w dół. Wydawało się, że działa dobrze w mojej starej ciężarówce, ale w EqEV bez hałasu silnika jest to niepokojąco głośne.

Kupiłem sworzeń antygrzechotkowy haka holowniczego (Link) w wyprzedaży za 10 dolarów i bardzo pomógł. Prawdopodobnie istnieją haki holownicze, które lepiej pasują do gniazda niż mój tani, co dla większości osób może nie stanowić problemu.

Podsumowując, jeśli możesz utrzymać umiarkowaną prędkość i małą przyczepę, holowanie nie wydaje się takie złe.

#9 ·
Ok, po małym holowaniu z drogi, przeszedłem do czegoś większego.
View attachment 6917

Żartuję. Przyczepa musiała zostać przesunięta i wciąż miałem hak w Equinox, więc na nią poszło. Nie sądzę, żebym jeździł tym zestawem po drogach publicznych.
Wow, czy ta przyczepa była znacznie większa niż 1500#? Bardziej martwiłbym się o nacisk na dyszel (niektórzy mówią 300#, niektórzy 150#). Czy Nox w ogóle się wysilił?

#12 ·
Będziesz potrzebował znacznie większej kosiarki niż twoja zero turn do trawnika tej wielkości. Wygląda na to, że też od jakiegoś czasu nie był koszony.

FYI - Z dwoma rowerami na bagażniku na hak widzę niewielkie zmniejszenie zasięgu, może 5-10%, zgaduję. Trudno powiedzieć, biorąc pod uwagę tak wiele innych czynników, które również wpływają na zasięg. Podobnie jak widziałem w moim Kona EV.
Większość z tego, co widzisz, to pastwisko, które jest belowane raz w roku. Zero turn ma zastąpić (lub w najgorszym przypadku uzupełnić) mój starożytny ciągnik 22 KM i 5-stopową kosiarkę do grubego cięcia.