Chevy Equinox EV Forum banner
41 - 53 of 53 Posts
Właśnie miałem sytuację, w której mój EQEV w tajemniczy sposób przeładował samochód. Nigdy wcześniej się to nie zdarzyło. Mam przejechane około 5600 mil. Samochód jest ustawiony na ładowanie do 75% w nocy i zakończenie do 5:00 rano, tak ustawiony od miesięcy i zawsze działało. Jednak dzisiaj z jakiegoś powodu pokazywał poziom naładowania 97%, kiedy wsiadłem do niego dzisiaj.
Wiadomości w aplikacji My Chevy na moim telefonie:
"Ładowanie rozpoczęte wczoraj o 3:40 - Twój 2025 Chevy EQ EV rozpoczął ładowanie o 3:39, poziom naładowania baterii wynosi obecnie 71% i naładuje się do 75%"
"Ładowanie zakończone wczoraj o 4:12 - Twój 2025 EQEV zakończył ładowanie"
Brak dalszych wiadomości z aplikacji MyChevy.
Nie mógł wlać prądu z 71% do 97% w zaledwie 32 minuty, prawda (poziom 2 240V 40A Blink w moim garażu)?
Moje pytanie brzmi więc: Czy aplikacja Chevy zawsze powiadamia o zdarzeniu ładowania?
Próbuję dowiedzieć się, czy kalibracja była lub jest zepsuta, czy też mogło dojść do niezgłoszonego zdarzenia ładowania po wczorajszej godzinie 4:12.

Ostatnio zauważono aktualny błąd, w którym pojazdy ładują się poza ustawione punkty. Uważam, że jest to problem komunikacyjny z aplikacją.

Mój samochód naładował się wczoraj w nocy z 75% do 100% (po raz drugi), ale wydaje mi się, że właśnie dowiedziałem się dlaczego! Wczoraj byłem w 50-milowej podróży i podczas niej Google Maps straciło połączenie. Nawigowałem do domu bez ponownego uruchamiania i podłączyłem ładowarkę. Po zobaczeniu dzisiaj rano, że naładował się do 100%, zauważyłem w aplikacji My Chevrolet, że istnieje ustawienie, aby ustawić docelowy poziom naładowania Z DALA OD DOMU. Domyślnie jest to 100%, co miałem ustawione. Samochód założył więc, że wciąż jestem z dala od domu, ponieważ moje mapy przestały działać i naładował się do 100%. Należy więc pamiętać, że jeśli Twoja mapa straci połączenie GPS, Twój samochód może naładować się do domyślnego poziomu naładowania „z dala od domu”, nawet jeśli jesteś w domu. Ustawiłem mój poziom naładowania „z dala” na 80%, co powinno rozwiązać ten problem.

Nie jestem pewien, czy problemem jest Google Maps. W moim EUV, kiedy ustawiam lokalizację domową, używa OnStar, jak sądzę, ponieważ w moim EUV nie ma G Maps.

A
Mój samochód naładował się wczoraj w nocy do 100% powyżej mojego ustawienia 75% (drugi raz, kiedy to się zdarzyło), ale myślę, że właśnie dowiedziałem się dlaczego!
Wczoraj byłem w 50-milowej podróży i podczas mojej nieobecności Google Maps straciło połączenie. Nawigowałem do domu bez ponownego uruchamiania i podłączyłem ładowarkę.
Po zobaczeniu dziś rano, że naładował się do 100%, zauważyłem w aplikacji My Chevrolet, że istnieje ustawienie, aby ustawić docelowy poziom naładowania Z DALA OD DOMU.
Ustawieniem domyślnym jest 100%, co miałem. Samochód założył więc, że wciąż jestem z dala od domu, ponieważ moje mapy przestały działać i naładował się do 100%.
Proszę więc pamiętać, że jeśli Twoja mapa straci połączenie GPS, Twój samochód może naładować się do domyślnego poziomu naładowania "z dala od domu", nawet jeśli jesteś w domu.
Ustawiam swój poziom naładowania "z dala" na 80%, co mam nadzieję rozwiąże ten problem.
I uważam, że lokalizacja dla domu musi być od czasu do czasu aktualizowana. Robię to w moim EUV raz na dwa lub trzy miesiące.

Nie jestem pewien, czy Mapy Google to problem. W moim EUV, kiedy ustawiam lokalizację domową, używa OnStar, jak sądzę, ponieważ w moim EUV nie ma Map Google.
Mapy Google to nie problem, to tylko objaw. Utrata lokalizacji samochodu przez GPS to problem.

Miałem to samo doświadczenie. Nie wierzę, że to doświadczenie uczenia się baterii, ponieważ ładowanie zatrzymuje się ładnie na 80% pierwszego dnia, ale jeśli zostawię je na kilka dni, ładowanie zacznie wzrastać. Wydaje się, że to problem z oprogramowaniem. Nie przeżyłem jeszcze zimy. Rozumiem, dlaczego pomocne jest podłączenie samochodu na kilka godzin przed użyciem w zimną pogodę, aby go wstępnie przygotować, ale nie rozumiem, dlaczego konieczne jest pozostawienie go podłączonego na kilka dni w zimie, jeśli wyjeżdżasz z miasta itp.

Miałem to samo doświadczenie. Nie wierzę, że to doświadczenie uczenia się baterii, ponieważ ładowanie zatrzymuje się ładnie na 80% pierwszego dnia, ale jeśli zostawię je na ładowaniu przez kilka dni, ładowanie zacznie rosnąć. Wydaje się, że to problem z oprogramowaniem. Nie przeżyłem jeszcze zimy. Rozumiem, dlaczego pomocne jest podłączenie samochodu na kilka godzin przed użyciem w zimną pogodę w celu wstępnego przygotowania, ale nie rozumiem, dlaczego konieczne jest pozostawianie go podłączonego przez kilka dni zimą, jeśli wyjeżdżasz z miasta itp.
Służy do utrzymywania akumulatora w przyjemnej temperaturze dla zarządzania akumulatorem.

Służy do utrzymywania akumulatora w przyjemnej temperaturze dla zarządzania akumulatorem, a nie tylko przed jazdą.
To dryfowanie procentu naładowania staje się wtedy większym problemem zimą. Czy istnieje temperatura progowa, poniżej której ogrzewanie staje się ważne, np. 0°C?

Więc to dryfowanie procentu ładowania staje się większym problemem zimą. Czy istnieje temperatura progowa, poniżej której ogrzewanie staje się ważne, np. 0°C?
Nie sądzę, żeby @Nebula1701 to mówił. On stwierdza, że pozostawienie pojazdu podłączonego do ładowania, nawet po osiągnięciu docelowego naładowania, umożliwia systemowi zarządzania akumulatorem pobieranie prądu z Twojego EVSE, a nie z akumulatora pojazdu.

Miałem takie samo doświadczenie. Nie wierzę, że to doświadczenie uczenia się baterii, ponieważ ładowanie zatrzymuje się ładnie na 80% pierwszego dnia, ale jeśli zostawię je na ładowaniu przez kilka dni, ładowanie zacznie się podnosić. Wydaje się, że to problem z oprogramowaniem. Nie przeszedłem jeszcze zimy. Rozumiem, dlaczego pomocne jest podłączenie samochodu na kilka godzin przed użyciem w zimną pogodę w celu wstępnego przygotowania, ale nie rozumiem, dlaczego konieczne jest pozostawienie go podłączonego na kilka dni w zimie, jeśli wyjeżdżasz z miasta itp.
Ładuję do 80 bez problemów. Zatrzymuje się dokładnie tam. Nigdy jednak nie zostawiłem go tam na noc.
Może spróbuj z L1 EVSE?

Nie sądzę, żeby @Nebula1701 to mówił. To, co on stwierdza, to że pozostawienie pojazdu podłączonego, nawet po osiągnięciu przez pojazd docelowego naładowania, umożliwia systemowi zarządzania akumulatorem pobieranie prądu z Twojego EVSE, a nie z akumulatora pojazdu.
Jeszcze tego nie widziałem. Całą zeszłą zimę na północnym wschodzie na zewnątrz i nie widziałem zarządzania termicznego głównym akumulatorem, mimo że zawsze było w okolicach 80%. Używa go odłączonego do około 30% SOC, jak sądzę.

41 - 53 of 53 Posts