Chevy Equinox EV Forum banner

Opony samouszczelniające vs. opony typu Run Flat (samonośne, wspomagane)

3.5K views 17 replies 8 participants last post by  Salkin  
#1 ·
W zależności od poziomu wyposażenia Twojego Equinox EV, samochód ma 19-calowe felgi, standardowe opony i zestaw do pompowania opon lub 21-calowe felgi z oponami samouszczelniającymi (bez zestawu naprawczego). Nie ma opon typu run flat.

Zatem, jaka jest różnica między tradycyjną oponą, oponą samouszczelniającą a oponą typu run flat?

Tradycyjne opony
Tradycyjna opona na 19-calowych felgach Equinox EV ulegnie spuszczeniu powietrza, jeśli zostanie przebita przez gwóźdź, śrubę itp. W zależności od tego, gdzie znajduje się przebicie i jak duże jest, zestaw do pompowania opon może być użyty do tymczasowego uszczelnienia i ponownego napompowania, aby dostać się w miejsce, gdzie można dokonać trwałej naprawy lub wymiany opony.

Image

Uszczelniacz:
Image

Pompowanie przód:
Image

Pompowanie tył:
Image

Opony samouszczelniające
Opona samouszczelniająca na 21-calowych felgach Equinox EV nie ulegnie spuszczeniu powietrza, jeśli zostanie przebita przez gwóźdź, śrubę itp. W zależności od tego, gdzie znajduje się przebicie i jak duże jest, opona uszczelni otwór. Lepka, lepka warstwa uszczelniacza naprawia uszkodzenia bieżnika o średnicy do 5 mm. Zatrzymuje powietrze w środku, utrzymuje oponę napompowaną i Twój samochód mobilny. Działa natychmiast, nawet jeśli przebijający przedmiot się poluzuje. W zależności od rozmiaru i lokalizacji zdjęcia, samouszczelnienie jest trwałym rozwiązaniem. Oponę należy sprawdzić, aby ustalić, czy wymaga wtyczki lub wewnętrznej łatki. Opony samouszczelniające można naprawiać zgodnie z instrukcjami producenta, ale niektóre warsztaty oponarskie odmawiają, ponieważ jest to trochę brudne i wymaga czasu, aby zrobić to dobrze.
Image

Opony typu Run Flat
Equinox EV nie ma opon typu run flat. Opony typu run flat są jak tradycyjne opony, ale zostały zaprojektowane tak, aby można było na nich jeździć nawet wtedy, gdy opona straciła całe powietrze z powodu przebicia. Są one określane jako opony samonośne. Stosowane są dwie różne technologie, jedna wykorzystuje znacznie sztywniejszą ścianę boczną opony, zapobiegając jej płaskiemu toczeniu się, druga wykorzystuje pierścień materiału nośnego wewnątrz opony między oponą a kołem. Podobnie jak w przypadku sztywnej ściany bocznej, zapobiega to płaskiemu toczeniu się opony po utracie powietrza.

Image

Image

• Like
Reactions: edwardh
#2 ·
Niezależnie od tego, co ma Twój samochód, dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się i noszenie zestawu do naprawy opon, który umożliwia zaślepianie dziur. Zestaw do naprawy opon kosztuje około 7 dolarów lub więcej, jeśli chcesz mieć jeden na wszelki wypadek.

Walmart, Amazon, sklepy z częściami samochodowymi - wszystkie je mają. Są niedrogie i zazwyczaj mają pilnik z uchwytem do czyszczenia/ścierania otworu, drugi do włożenia wtyczki (nasyconego sznurka), dodatkowe wtyczki, trochę kleju. Będziesz potrzebować szczypiec z wąskimi końcówkami, małego ostrza do odcięcia wystającego sznurka, ręcznika, rękawic, może plastikowej folii do siedzenia.

Prosty zestaw marki "Slime" kosztuje około 7 USD
Image

Możesz również dostać taki za około dwukrotność ceny, który jest dostarczany w plastikowym pojemniku i zawiera szczypce i nóż do odcinania.

Powiązane:
Equinox EV Self Sealing Tire Repair

Koło zapasowe
Jeśli chcesz kupić koło zapasowe/oponę, użyj wyszukiwania "Koło zapasowe" z cudzysłowami, aby zobaczyć powiązane wątki, lub oto jeden: Equinox EV Spare tire/donut wheel

#3 ·
Tylko do informacji, kiedy szukałem zestawów naprawczych, było sporo negatywnych recenzji zestawu Slime ze względu na plastikowe uchwyty, które pękały, gdy naprawdę trzeba było z nich skorzystać. Skoro zamieściłeś ten konkretny zestaw już kilka razy, wydaje się to odpowiednie, aby wspomnieć.

#4 ·
Skoro zamieściłeś ten konkretny zestaw już kilka razy, wydaje się to odpowiednią rzeczą do wspomnienia.
Jasne, to tylko przykład niedrogiego zestawu, a ja mam zdjęcie, więc ponowne użycie i recykling :) Możesz wydać do 30 $ lub więcej na zestawy do naprawy opon. Jeśli wolisz jakiś konkretny, możesz go zamieścić, JG.

Z drugiej strony tani zestaw Slime ma 4,7 na 5 gwiazdek na Amazon z ponad 12 600 recenzjami. To nie gwarantuje, że ktoś nie złamie uchwytu, ale prawdopodobnie świadczy o zadowalającej wydajności w niskiej cenie. Wiele osób zaakceptuje coś, co jest w porządku, ale nie wspaniałe, jeśli cena jest wystarczająco niska. Jak brak wykończenia wnętrza komory silnika w podstawowym modelu Equinox EV LT 20225. :)

#5 ·
W zależności od poziomu wyposażenia Twojego Equinox EV, samochód ma 19-calowe felgi, standardowe opony i zestaw do pompowania opon lub 21-calowe felgi z oponami samouszczelniającymi (bez zestawu naprawczego). Nie ma opon typu run flat.

Zatem jaka jest różnica między tradycyjną oponą, oponą samouszczelniającą a oponą typu run flat?

Tradycyjne opony
Tradycyjna opona na 19-calowych felgach Equinox EV ulegnie spuszczeniu powietrza, jeśli zostanie przebita przez gwóźdź, śrubę itp. W zależności od tego, gdzie znajduje się przebicie i jak duże jest, zestaw do pompowania opon może być użyty do tymczasowego uszczelnienia i ponownego napompowania, aby dostać się w miejsce stałej naprawy lub wymiany opony.

View attachment 4505
Uszczelniacz:
View attachment 4506
Pompowanie przód:
View attachment 4507
Pompowanie tył:
View attachment 4508

Opony samouszczelniające
Opona samouszczelniająca na 21-calowych felgach Equinox EV nie ulegnie spuszczeniu powietrza, jeśli zostanie przebita przez gwóźdź, śrubę itp. W zależności od tego, gdzie znajduje się przebicie i jak duże jest, opona uszczelni otwór. Lepka, lepka warstwa uszczelniacza naprawia uszkodzenia bieżnika o średnicy do 5 mm. Zatrzymuje powietrze w środku, utrzymuje oponę napompowaną i Twój samochód mobilny. Działa natychmiast, nawet jeśli przebijający przedmiot się poluzuje. W zależności od rozmiaru i lokalizacji zdjęcia, samouszczelnienie jest trwałą naprawą. Oponę należy sprawdzić, aby ustalić, czy wymaga wtyczki lub wewnętrznej łatki. Opony samouszczelniające można naprawiać zgodnie z instrukcjami producenta, ale niektóre warsztaty oponarskie odmawiają, ponieważ jest to trochę brudne i wymaga czasu, aby zrobić to dobrze.
View attachment 4510

Opony typu Run Flat
Equinox EV nie ma opon typu run flat. Opony typu run flat są jak tradycyjne opony, ale są zaprojektowane tak, aby można było na nich jeździć nawet wtedy, gdy opona straciła całe powietrze z powodu przebicia. Są one określane jako opony samonośne. Stosowane są dwie różne technologie, jedna wykorzystuje znacznie sztywniejszą ścianę boczną opony, która zapobiega jej płaskiemu toczeniu, druga wykorzystuje pierścień materiału nośnego wewnątrz opony między oponą a kołem. Podobnie jak w przypadku sztywnej ściany bocznej, zapobiega to płaskiemu toczeniu się opony po utracie powietrza.

View attachment 4511

View attachment 4512
Nasz nie był dostarczany z zestawem do pompowania opon, tylko z gwintowanym prętem holowniczym.

#9 ·
Steverino, wygląda na to, że miałeś już przebitą oponę??
Nie, ale ten temat pojawia się od czasu do czasu. Był niedawny wątek, w którym ludzie wciąż odnosili się do Conti SelfSeals jako opon typu run flat, bez względu na to, ile razy poprawiałem te błędne informacje. Miałem przebicie opony Michelin z funkcją samouszczelniania w moim Bolt EV około 6 lat temu. Uszczelnienie zadziałało, zauważyłem gwóźdź dopiero podczas zmiany opon. Discount Tire z przyjemnością naprawił ją zgodnie z instrukcjami Michelin. Wiem więc, że opony samouszczelniające mogą działać i wiem, że można je naprawiać, pomimo kilku twierdzeń przeciwnych.

#11 ·
Steverino, to dobre rozróżnienie, o którym łatwo zapomnieć.

Doświadczyliśmy rozerwania ściany bocznej w oponie samouszczelniającej w naszym Bolt EUV. Miałem w samochodzie zestaw naprawczy do opon, ale nic poza wymianą opony nie sprawiłoby, że samochód byłby zdatny do jazdy.

Gdyby opony były typu run-flat, samochodem można by było bezpiecznie dojechać do domu.

#16 · (Edited)
Wiele lat temu mieliśmy opony typu run-flat (wzmocniona ściana boczna) w naszym minivanie. Aby zrobić miejsce na trzeci rząd siedzeń, wersja AWD minivana Sienna z 2005 roku usunęła koło zapasowe. Mieliśmy dwie przebicia podczas jazdy na tak zwanych "run-flat". Oba razy opony się zapadły i musieliśmy wezwać lawetę.

Co więcej, opony były bardzo trudne do znalezienia i niemożliwe do naprawy. Ponadto, zgodnie z instrukcją obsługi, przy wymianie wszystkie cztery opony musiały zostać wymienione w specjalnym warsztacie, który posiada sprzęt do pracy z run-flat. A koszt opony wynosił ponad 250 dolarów za sztukę. Obecnie znalezienie opony w tej cenie jest powszechne, ale 20 lat temu było to niezwykle drogie.

#17 ·
Plus, per OM, when replacing, all four had to be replaced
Zastanawiam się, dlaczego byłoby to potrzebne? W jaki sposób awaria jednej opony miałaby prowadzić do uszkodzenia pozostałych trzech? Być może sztywniejsze ścianki boczne ulegają zużyciu z czasem, tak jak bieżnik opony, a nowa opona miałaby inną dynamikę jazdy, co prowadziłoby do potencjalnego problemu bezpieczeństwa? Znalazłem to:
"Większość opon typu run-flat jest zaprojektowana tak, aby po przebiciu przejechać maksymalnie 50 mil z prędkością 50 mil na godzinę. Oznacza to, że jeśli złapiesz gumę, musisz ją wymienić lub naprawić tak szybko, jak to możliwe, aby uniknąć dalszych uszkodzeń opony lub koła." Tak więc po przebiciu opony typu run-flat działają jak wbudowane koło zapasowe typu donut z tymi samymi ograniczeniami 50 mil/50 mil na godzinę. Przekrocz te limity, a opona zawiedzie.

To podkreśla, jak przydatne jest wyświetlanie ciśnienia w oponach na ekranie DIC Equinox EV. Mam ustawione stałe wyświetlanie, aby móc zobaczyć, czy następuje utrata ciśnienia, czy to stopniowa, czy nagła, i podjąć działania wcześniej.