Chevy Equinox EV Forum banner

Ulepszono do 60A, ChargePoint pobiera tylko 16A

890 views 15 replies 7 participants last post by  severtki  
#1 ·
Mieliśmy stację Chargepoint z ograniczeniem do 32A przez kilka miesięcy. Właśnie elektryk zainstalował obwód 60A i podłączył na stałe ładowarkę. Musiałem zadzwonić do pomocy technicznej Chargepoint, aby ręcznie zresetowali limit do 60A (aplikacja pokazywała dostępny zakres od 8A do 16A, dopóki tego nie zrobiłem - dla każdego, kto napotka ten problem).

Aplikacja Chargepoint poprawnie pokazuje teraz 60A, podłączone na stałe i maksymalne ładowanie 48A. Jednak gdy podłączam mojego Equinoxa LT, otrzymuję tylko około 16A ładowania. Zrobiłem to, będąc na telefonie z Chargepoint i kazali mi zresetować wyłącznik i tak dalej. Ich wnioskiem było to, że pojazd w jakiś sposób ogranicza ładowanie - chcieli, żebym znalazł ustawienie Max AC charge w ustawieniach mojego pojazdu. Przeczytałem całą instrukcję i przeszukałem wszystkie ustawienia i nie mogę znaleźć niczego, co ograniczałoby ładowanie.

Jakieś przemyślenia? To dziwne, że dostaję mniej niż wcześniej! Temperatura wynosi tu 75 stopni, więc wydaje się, że nie ma to nic wspólnego z kondycjonowaniem baterii, prawda?

Dzięki z góry za wasze pomysły!

#2 ·
To nie pojazd. EVSE zwykle mają przełączniki DIP, ustawienia oprogramowania lub oba, aby ustawić maksymalny prąd ładowania. Jest to komunikowane do samochodu za pośrednictwem kabla ładującego. Samochód pobierze wtedy ilość prądu, której potrzebuje do warunków, co zwykle jest ustawieniem z EVSE. Chyba że jest ekstremalnie gorąco, powinien pobierać więcej niż 16A. Czy masz znajomych z EV, którzy mogliby to dla ciebie przetestować?

#4 ·
Przed aktualizacją było na obwodzie wtykowym 50A (więc maks. ładowanie 40A), ale ograniczyłem ładowanie do 32A w aplikacji. Pomoc techniczna ładowarki mogła zobaczyć ustawienia ładowarki i zweryfikowała, że wszystko jest w porządku. Po długiej rozmowie telefonicznej kazali mi zadzwonić do mojego dealera Chevroleta, aby to rozwiązać.

#5 ·
Czy ta ładowarka EVSE mogła dostarczać 32A przed ponownym okablowaniem, a teraz może dostarczać tylko 16A? Nie znam się na ich ładowarce EVSE, ale wygląda na to, że dostarczane jest tylko 120V.

W każdym razie, jeśli Twój samochód wcześniej ładował się z mocą 32A, to nic z nim nie jest nie tak i dealer nie może tego naprawić.

#6 ·
Zatem ten EVSE był w stanie dostarczyć 32A przed ponownym okablowaniem, a teraz może dostarczyć tylko 16A? Nie znam się na ich EVSE, ale wygląda na to, że dostarczane jest tylko 120V.

W każdym razie, jeśli Twój samochód wcześniej ładował się z prądem 32A, to nic z nim nie jest nie tak i dealer nie może tego naprawić.
Zgadza się! Tak właśnie myślałem - zakładam, że elektryk zrobił wszystko poprawnie (w przeciwnym razie ładowarka w ogóle by nie działała). Musi być coś z ładowarką.

#7 ·
Zgadzam się z Dannym. Jeśli samochód pobierał 32A przed ponownym okablowaniem, ponieważ ustawiłeś limit na EVSE na 32A, to samochód nie ogranicza prędkości ładowania. Możesz sprawdzić, czy możesz podłączyć inny L2 EVSE, publiczny lub prywatny, aby sprawdzić, czy pobiera 32A lub więcej. Wątpię, żeby dealer mógł coś zrobić.

Ponieważ po ponownym okablowaniu samochód ładuje się tylko z natężeniem 16A, pomimo że aplikacja EVSE jest ustawiona na maks. 48A, wydaje się, że nowe okablowanie było nieprawidłowe, ponieważ nie otrzymujesz pełnej mocy ze ściany. Lub ustawienie natężenia prądu w oprogramowaniu EVSE nie działa poprawnie. Jak zasugerował Danny, aby to przetestować, możesz poprosić każdego znajomego z EV, aby użył Twojego EVSE i sprawdził, czy jego EV również ładuje się z niskim natężeniem 16A (zatem problemem nie jest samochód).

#10 ·
Ustawienie natężenia w Chargepoint nie używa przełączników DIP, to ustawienie programowe za pomocą aplikacji Chargepoint. Jeśli to zrobiono, to albo urządzenie jest uszkodzone, albo jest to problem z instalacją.

• Like
Reactions: obermd
#11 ·
AKTUALIZACJA: Odłączyłem przewody ładowarki, aby przetestować je woltomierzem i były prawidłowe. Ponownie podłączyłem i zacząłem ładować i tym razem uzyskałem pełne 48A. Nic więcej nie zrobiłem!

Dziwne, ale chyba aplikacja/ładowarka potrzebowała po prostu dnia i kolejnego resetu, żeby się ogarnąć? Mam nadzieję, że się utrzyma... Dzięki za odpowiedzi na to, wszystkim!

#13 ·
AKTUALIZACJA: Odłączyłem przewody ładowarki, aby przetestować je woltomierzem i były poprawne. Ponownie podłączyłem i zacząłem ładować i tym razem uzyskałem pełne 48A. Nic więcej nie zrobiłem!
Czy użyłeś śrubokręta/klucza dynamometrycznego do dokręcenia śrub dociskowych? Zbyt luźne lub zbyt mocne może prowadzić do problemów, aż do pożaru.